Δρ. Άρις Καρυτινός
VOICES

ΔΡ. ΑΡΙΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ

PRODEA INVESTMENTS

CEO

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ REAL ESTATE ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ. H PRODEA INVESTMENTS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ» ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ.


O κλάδος του real estate δεν είναι απλώς ένας από τους βασικούς στην ελληνική οικονομία, αλλά και ένας δείκτης της πορείας και της προοπτικής της. Γι’ αυτό και η ανάπτυξη της τελευταίας περιόδου και οι σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δημιουργούν τη βάση μιας ακόμα πιο δυναμική πορείας ανάπτυξης.

Τα επιτεύγματα μιας στοχευμένης προσπάθειας

Στη δεκαετία που πέρασε, η οποία ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 50 χρόνων, η PRODEA Investments κατάφερε να καταξιωθεί ως η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων στη χώρα μας και μία από τις μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η PRODEA ξεκίνησε ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας με μοναδικό μέτοχο και ενοικιαστή την τράπεζα και έφτασε σήμερα να έχει διεθνείς μετόχους, μισθωτές πολλές κορυφαίες εταιρείες και ενεργητικό που φέτος ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Πετύχαμε να τριπλασιάσουμε το μέγεθός μας, να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας και να πολλαπλασιάσουμε το επενδυτικό αποτύπωμά μας. Εξελιχθήκαμε σε εταιρεία-σημείο αναφοράς στον χώρο του Real Estate, έχοντας σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του κλάδου και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας συνολικότερα.

Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτή την επιτυχία ήταν η ομάδα μας. Μια «δεμένη» και αποφασισμένη ομάδα, με γνώση και εμπειρία, που σε πολύ αντίξοες συνθήκες κατάφερε όχι μόνον να αξιοποιήσει, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις ευκαιρίες.

Karela Office Park, το πρώτο πάρκο γραφείων στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED.

Επιταχυντές της βιωσιμότητας στο real estate

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, ζήλο και ρυθμό. Όχι μόνον για να μεγαλώσουμε περισσότερο, αλλά και για να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό μας μέσα από τη φιλοσοφία των ESG αρχών. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο «παράδειγμα» επιτυχούς βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο, με αξιοποίηση νέων και ανάπλαση παλαιότερων ακινήτων.

Ήδη περίπου 40% των γραφείων μας είναι «πράσινα», εκδώσαμε το πρώτο «πράσινο» ομόλογο real estate στη χώρα και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα «πράσινων» επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα. Δημιουργούμε πρότυπους χώρους εργασίας, ενώ είμαστε και οι ίδιοι μια εταιρεία-πρότυπο για την ευζωία των εργαζομένων της. Και, βέβαια, αναπτυσσόμαστε με βάση τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με δικλίδες και εγγυήσεις ασφάλειας.

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη οι υποδομές. Για να προσελκύσουμε ως χώρα μεγάλες επενδύσεις χρειαζόμαστε σύγχρονα συγκροτήματα γραφείων που να ανταποκρινονται στις προσδοκίες των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας την ευζωία των εργαζομένων. Η PRODEA επενδύει συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα βάζουμε το ελληνικό real estate στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ενσωματώνοντας καινοτομίες αιχμής και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που συμβάλλουν στη λειτουργικότητα των κτιρίων, καθώς επίσης και στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Διότι η αντίληψή μας είναι ότι τα κτίρια δεν αποτελούν απλώς τους χώρους φιλοξενίας των ανθρώπων, αλλά συνδιαμορφώνουν το αστικό περιβάλλον και αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευζωία των ανθρώπων.

Υπό αυτό το ESG πρίσμα, δομικό μέρος της στρατηγικής μας είναι η εταιρική μας υπευθυνότητα και το πρόγραμμα «Δομές Ευθύνης». Ένα μεγάλο πρόγραμμα που αντανακλά την ευθύνη προς την κοινωνία που αισθανόμαστε ότι έχουμε ως ηγέτιδα εταιρεία και το υλοποιούμε σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για δράσεις που αντανακλούν τις εταιρικές αρχές και αξίες της PRODEA, με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Με ταυτότητα την αριστεία

Η αξιοποίηση του ελληνικού οικονομικού κύκλου, η συνέχιση των «πράσινων» επενδύσεων ως επιταχυντών της βιωσιμότητας στη χώρα μας, η δημιουργία πολλαπλασιαστικής αξίας μέσα από στοχευμένες κινήσεις σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και τα logistics αποτελούν προτεραιότητες της επόμενη περιόδου.

Η PRODEA προχωρά και εξελίσσεται με ταυτότητα την αριστεία και κατεύθυνση την αειφορία, αναδιαμορφώνοντας τα δεδομένα στον κλάδο, όχι μόνο δείχνοντας, αλλά ανοίγοντας έμπρακτα τον δρόμο προς το αύριο του real estate στη χώρα μας.

HIGHLIGHTS