Δημήτρης Κουτσόπουλος
VOICES

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

DELOITTE ΕΛΛΑΔΟΣ

CEO

ΟΤΑΝ Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΕΛΕΓΕ «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ», ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΕΠΕΛΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ. ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΑΣΙΜΟΣ.


Οι αλλαγές που βιώνουμε, η πρόοδος, τα turning points, αυτά τα σημεία της Ιστορίας που σηματοδοτούν μια νέα εποχή, μάς κάνουν να αισθανόμαστε σαν να είμαστε κάθε φορά στην αρχή της μάχης. Οι προκλήσεις είναι μέσα στο DNA μας, απλώς σήμερα καλείσαι όχι μόνο να τις αντιμετωπίσεις, αλλά και να τις προβλέψεις και να ετοιμαστείς γι’ αυτές, σαν να ήσουν από πάντα ένα βήμα εμπρός τους.

Τα 10 τελευταία χρόνια ήταν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέροντα. Και η Deloitte, όπως και πολλές εταιρείες, τη συγκεκριμένη δεκαετία καθοδήγησε τον εαυτό της και τους πελάτες της μέσα από μια συνεχή οικονομική κρίση, από τρία μνημόνια, μια παγκόσμια πανδημία, αρκετές γεωπολιτικές και μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, που, όπως είναι προφανές, δημιούργησαν συνθήκες αστάθειας και ένα κλίμα έως και αρνητικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Επειδή, ωστόσο, η προοπτική μέσα από την οποία βλέπεις κάτι ορίζει και το πώς θα το αντιμετωπίσεις, τις προκλήσεις αυτές τις αντιμετωπίσαμε σαν ευκαιρία παρά σαν πρόβλημα. Και είδαμε ότι είμαστε ανθεκτικοί και ευπροσάρμοστοι, και κάναμε κάθε φορά το leap of faith, τολμήσαμε και πρωτοπορήσαμε.

Σε μια δεκαετία αλλαγών και αβεβαιότητας, το κλειδί για την επιτυχία μας είναι το να μένουμε σταθεροί στον εταιρικό μας σκοπό, να αφήνουμε ένα θετικό αποτύπωμα στους ανθρώπους μας, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Όταν όλα αλλάζουν, αυτό παραμένει σταθερό.

Το σημαντικότερο συνολικά αυτήν τη δεκαετία για εμάς θεωρώ πως ήταν η επέκτασή μας σε όλη σχεδόν τη χώρα. Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία του Deloitte Competence Center στη Θεσσαλονίκη το 2017 και προχωρήσαμε σε άνοιγμα των γραφείων μας στο Ηράκλειο το 2019, στην Πάτρα πέρυσι και στα Ιωάννινα φέτος. Παράλληλα από το 2019, πριν από τους περισσότερους, υιοθετήσαμε το υβριδικό μοντέλο εργασίας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους μας, ενώ από πέρυσι ιδρύθηκε και η Deloitte Digital, συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών μας, μια ισχυρή τάση και «απαίτηση» παγκοσμίως.

Η ανάπτυξή μας ως προς τους ανθρώπους μας είναι ακόμα ένα επίτευγμα που αξιολογούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό. Από 655 εργαζoμένους το 2017 έχουμε φτάσει σήμερα στους 2,700, ενισχύοντας τη δεξαμενή των ταλέντων μας σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς η αύξηση των ανθρώπων μας ήρθε σε συνέχεια της αύξησης τόσο του αριθμού των πελατών μας όσο και των επιπρόσθετων υπηρεσιών που παρέχουμε και συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Μια ακόμα κομβική κίνηση μέσα σ’ αυτήν τη δεκαετία ήταν η ίδρυση του Deloitte Foundation το 2019, με στόχο να ενισχύσει το αποτύπωμά μας στην κοινωνία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και να συνδράμει σε εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Με έδρα το Μαρούσι η Deloitte αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στις πόλεις που διαθέτουν πανεπιστημιακά ιδρύματα υψηλού επιπέδου και νέα στελέχη με ταλέντο.

Η κουλτούρα μας για ευελιξία στους ανθρώπους μας, για συμπερίληψη, για τις δυνατότητες learning & development που προσφέρουμε και για το περιβάλλον εργασίας, που έχουμε δημιουργήσει −όπου ο καθένας είναι ο εαυτός του και αναπτύσσει τα ταλέντα του− μας έφερε στις 10 πρώτες θέσεις ως Καλύτερος Εργοδότης από το Best Workplace Hellas για το 2022 και το 2023. Και ακόμη πιο τιμητικό ήταν ότι αναγνωριστήκαμε φέτος και στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για γυναίκες.

Tι βλέπουμε για το μέλλον; Η βασική πρόκληση είναι να καταφέρουμε όχι μόνο να παρακολουθούμε αλλά και να αξιοποιούμε αμέσως τις τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Σημαντική επίσης πρόκληση είναι η αποτελεσματική διαχείριση των ταλέντων, ο εντοπισμός, η διατήρηση αλλά και η ανάπτυξη των ανθρώπων σε έναν κόσμο όπου οι απαιτήσεις αλλάζουν διαρκώς.

Στις μεγάλες προκλήσεις επιβάλλεται να συμπεριλάβουμε και τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη επιχειρηματικότητα, με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας.

Τέλος, οι παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές, η οικονομική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές αλλαγές και οι συγκρούσεις, οι διαταραχές στο εμπόριο και στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι προκλήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δραστηριότητες και τη δυναμική της αγοράς. Είναι δεδομένο πως κανείς δεν γνωρίζει τι έρχεται μπροστά μας, αλλά το κλειδί για όλα είναι η προετοιμασία, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η προσαρμοστικότητα.

Εμείς είμαστε εδώ, δηλώνουμε έτοιμοι και λέμε «bring it on»!

HIGHLIGHTS