Αντρέας Αθανασόπουλος
VOICES

ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

EUROBANK

DEPUTY CEO, GROUP CHIEF TRANSFORMATION OFFICER, DIGITAL & RETAIL

ΠΟΛΛΟΙ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ Η BRAND ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ EUROBANK ΕΠΙ 7 ΔΙΑΡΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ 10ΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΦΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ BRANDS, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΑ.  ΟΜΩΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ BRAND ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΒΑΘΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.


Καθώς ο κόσμος αναδύεται σταδιακά από την πανδημία, μία από τις αλλαγές που θα παραμείνουν είναι και οι υψηλότερες προσδοκίες των πελατών από τις τράπεζες. Η διαφοροποίηση της ψηφιακής εμπειρίας του πελάτη δεν θα είναι αρκετή, καθώς αυτή διαφαίνεται ότι θα αμβλύνεται όλο και περισσότερο μεταξύ των τραπεζών. Οι κορυφαίες τράπεζες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να επανατοποθετηθούν ως αξιόπιστοι συνεργάτες ζωής που θέτουν ως προτεραιότητα την προσωπική και οικονομική ευημερία των πελατών τους. Δεν θα είναι ένα εύκολο ταξίδι. Η στρατηγική πρέπει να είναι πλήρης, η αλλαγή συνολική και αυθεντική.

Για να πετύχεις κάτι τέτοιο πρέπει να συντονίζεις διαχρονικά το «Τι» (Αποστολή), το «Πού» (Όραμα) με το «Γιατί» (Σκοπός) της τράπεζας. Ο σκοπός μιας τράπεζας βρίσκεται στη διασταύρωση δύο θεμελιωδών ερωτημάτων: «Ποιοι είμαστε;», δηλαδή ποια είναι τα αυθεντικά και διακριτικά δυνατά μας σημεία, και «ποια ανάγκη εκπληρώνουμε στην κοινωνία;», δηλαδή γιατί υπάρχουμε πέρα από αυτό που παράγουμε, κάνουμε ή πουλάμε.

Οι πελάτες της Eurobank εξυπηρετούνται μέσω ενός πολυκαναλικού ‘Phygital’ λειτουργικού μοντέλου που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από τον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Η Eurobank γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια για να είναι η τράπεζα των πρωτοπόρων. Φέρνοντας στην Ελλάδα διεθνείς πρακτικές και ξεχωριστά στελέχη, έγινε ο φορέας της καινοτομίας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Με την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητά μας να βρίσκουμε λύσεις κάτω από πίεση, καταφέραμε να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες.

Η Eurobank, έχοντας ολοκληρώσει τον επίπονο αλλά επιτυχημένο οικονομικό μετασχηματισμό της, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακού μετασχηματισμού. Ενώ οι οικονομικοί μετασχηματισμοί οδηγούνται από κίνητρα αυτοσυντήρησης και ύπαρξης του ίδιου του οργανισμού, οι αναπτυξιακοί μετασχηματισμοί κινητοποιούνται από την ισχυρή ηγεσία αλλά και την ανάγκη μετουσίωσης του σκοπού της τράπεζας σε πράξη. Ο σκοπός μας είναι κομβικός στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην προσέλκυση και την παροχή κινήτρων για ταλέντα και στην ανύψωση της δέσμευσης των εργαζομένων για την προώθηση ενός ακμάζοντος οργανισμού σε νέα ύψη.

Για την Eurobank, την πιο νέα μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα, η μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, να έχει διαρκώς έναν ισχυρό λόγο διαφοροποίησης στο τραπεζικό σύστημα με βάση αναφοράς τους μετόχους, τους πελάτες, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Οι άξονες του προγράμματος αναπτυξιακού μετασχηματισμού της Eurobank αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υποστήριξη του σκοπού της, που είναι η ευημερία πελατών, μετόχων, εργαζομένων, όπως και της ίδιας της κοινωνίας, μέσω διαρκούς πρωτοπορίας. Βασικές διαστάσεις αυτής της συνεχούς προσπάθειας είναι:

1. Η εξυπηρέτηση των πελατών μέσω ενός πολυκαναλικού «Phygital» λειτουργικού μοντέλου που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του ψηφιακού και φυσικού κόσμου.
2. Η απλοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας της τράπεζας που αντανακλάται στις συναλλαγές και στη συνεργασία με τους πελάτες.
3. Η αναβάθμιση και αξιοποίηση του πλούτου των δεδομένων της τράπεζας για τη δημιουργία αξίας βάζοντας σε πρακτική λειτουργία όλες τις νέες επιστημονικές τεχνικές που μετατρέπουν τα δεδομένα σε εξατομικευμένες προτάσεις και εμπειρίες για τους πελάτες.
4. Η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της τράπεζας μέσω επενδυτικών, ασφαλιστικών και μη τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να παρέχονται ολιστικές υπηρεσίες στους πελάτες.
5. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της τράπεζας σε ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας, λειτουργώντας ως επιταχυντής δημιουργίας νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, είτε σε επιχειρήσεις είτε σε ιδιώτες.
6. Η ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα μέσω των συνιστωσών της υποστηρικτικής κουλτούρας του οργανισμού και της διαχρονικότητας των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού μετασχηματισμού.
7. Η επιτάχυνση επενδύσεων που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη όλου του αναπτυξιακού εγχειρήματος.
8. Τέλος, η δέσμευσή μας σε όλες τις διαστάσεις ESG με σκοπό είτε τη συνεχή βελτίωση του αποτυπώματος του ίδιου του οργανισμού μας είτε τη διευκόλυνση της μετάβασης των πελατών μας στη νέα πραγματικότητα που οφείλουμε να διαμορφώσουμε συλλογικά.

Η πρωτοπορία είναι στο DNA της Eurobank και είναι η πυξίδα μας. Μέσω αυτής, κοιτάζοντας πέρα από το σήμερα, σε βάθος χρόνου και με βιώσιμες πρακτικές, δημιουργούμε αξία για όλους, «χτίζοντας» σχέσεις εμπιστοσύνης. Για να πάμε όλοι μπροστά, οφείλουμε όπου υπάρχουν ευκαιρίες να δημιουργούμε τις δυνατότητες για να τις κάνουμε πραγματικότητα.

Με εκείνους που χτίζουν ένα καλύτερο αύριο.

HIGHLIGHTS